Annemiek's SCD kookboek

Recepten per categorie

Home
RECEPTEN, uitprintversie
wel/niet toegestane voedingsmiddellen
Contact Me
Gastenboek

Om alle recepten uit te printen, klik dan hier

om te bekijken, scrol dan naar beneden.
 
Informatie over de ingrediënten van het SCDiet Kookboek.

Er is een SCDiet-webwinkel waar de meeste ingrediënten die worden gebruikt voor de gerechten van het SCDiet Kookboek verkrijgbaar zijn. Dit is handig voor het geval er geen biologische winkel of speciaalzaak in de buurt is. Alles op èèn plaats verkrijgbaar dus, de winkel is te vinden op:
www.yourownchoice.nl

- Amandelmeel kan je zelf maken als je een goede mixer, blender, koffiemolen of keukenmachine  hebt met een fijnmaalfunctie. Je kan de amandelen blancheren en daarna goed met koud water spoelen, dan zijn de vliesjes gemakkelijk te verwijderen. Laat de amandelen op een schone theedoek goed drogen en maal ze dan zo fijn mogelijk.
Amandelen met vliesjes zijn niet toegestaan voor beginners, deze kunnen nog behoorlijk wat last geven door de gassen die deze velletjes veroorzaken. Gebruik dus pas amandelen met vlies als je al een poosje verder bent met het SCDiet en geen diarree meer hebt.
 
- Pecannotenmeel ; Als je slecht tegen amandelen kunt, zijn pecannoten de beste oplossing voor een SCD brood. Ze zijn veeel neutraler van smaak, en je kunt ze zelf goed malen want ze zijn zachter qua structuur

- Ook gemalen kokos is niet aan te raden in het begin, maar pas als je geen diarree meer hebt. Neem dat het liefst de biologische variant.

- Franse roomboter is de enige toegestane boter bij het SCDiet. Dit omdat de franse roomboter wel is gefermenteerd, dit in tegenstelling van de Nederlandse en andere Europese boter die worden rauw gekarnd. Sommige grote AH winkels en kaasspeciaalzaken verkopen ook franse roomboter. Je kan eventueel zelf ook boter maken  http://www.scdiet.nl/recept.php?receptid=48  Maar de franse roomboter is ook verkrijgbaar via de SCDiet-webwinkel.

- Je kan voor bakken en braden en frituren het liefst kokosolie gebruiken, liever geen plantaardige olie, zoals zonnebloem, saffloer, of maïsolie, deze zijn te instabiel en kunnen ongezet worden in transvetten.
Er zijn twee variaties kokos olie, de Omega en More kokosolie, die is neutraal van smaak en uitstekend geschikt voor bakken, braden en frituren, maar minder geschikt voor het rauw nuttigen.
De Virgin Coconut Olie is de zogenaamde ‘bounty-variant’ er zit een subtiele kokossmaak aan, die overigens vervliegt als je de olie gebruikt voor frituren en bakken en braden. Deze variant is zeer gezond en smakelijk om zo rauw te gebruiken, als smeersel op amandelbrood en muffins en als vervanging van roomboter in bakgerechten. Beide zijn verkrijgbaar in de SCDiet-webwinkel.

- SCD-yoghurt en room is niet verkrijgbaar in de winkel of supermarkt, die kan je met behulp van een goede yoghurtmachine zelf maken, als je een oven hebt die bij 40 graden afgesteld kan worden, kan je die ook gebruiken. Natuurlijk kan je via de SCDiet-webwinkel ook een goede yoghurtmachine verkrijgen. Het recept voor de SCD-yoghurt staat onder DESSERTS.

- SCD-mayonaise is ook niet te koop in de winkels, maar kan je zelf gemakkelijk maken. De meeste mayonaises die je koopt, hebben toegevoegde ingrediënten, zoals suiker, kleurstof en conserveringsmiddelen. Als je de mayonaise zelf maakt, kan je zelf bepalen of je er honing of zoetstof bij doet. Het recept voor de mayonaise staat onder ALLERLEI.

- De diverse kaassoorten die bij het SCDiet gebruikt mogen worden, moet je vers afgesneden kopen en niet voorverpakt, dan worden er weer allerlei ingrediënten, zoals conserveringsmiddelen en kleurstoffen toegevoegd. Als je voor een recept gemalen kaas nodig hebt dan kan je die het beste zelf malen, in de kant en klare zakjes zitten weer conserveringsmiddelen en anti-klonteermiddelen. Je kan ook vragen of de kaasboer het voor je wil malen.

- Lijnzaad is voor beginners niet SCD-legaal, maar als je wat verder bent met het SCDiet, dan kan je het wel proberen, maar gebruik daarvoor lijnzaad die van biologische herkomst is, deze is niet gegast of behandeld met anti-schimmelmiddelen. Je kan gebroken lijnzaad gebruikenen dan alsnog zelf goed malen., bijv. in een koffiemolentje.

- Pitten en zaden kan je het beste pas gebruiken als je wat verder bent met het SCDiet en geen klachten meer hebt. Koop ongeroosterde pitten en zaden, want anders is er grote kans dat er anti-klonteermiddelen en andere toevoegingen zijn gebruikt. Je kan ze wel zelf roosteren natuurlijk in de koekenpan.

- Van Gedroogde zuidvruchten kan je het beste die  van biologische kwaliteit gebruiken, die zijn nl. ongegast en ongezwaveld.

- Vers fruit is nog niet geschikt voor beginnende SCD-ers, maar pas voor gevorderden. In het begin is het verstandig om het fruit te garen, zachtjes koken of sudderen in boter of in de oven. Bananen en avocado’s kan je wel zo eten, de bananen moeten goed rijp zijn, geel met bruine spikkels. De avocado moet je zachtjes kunnen indrukken.

- Champignons zijn wel toegestaan bij het SCDiet, maar ze zijn bijzonder slecht te verteren (net gummetjes) en kunnen een darmafsluiting veroorzaken. Als je ze toch wilt gebruiken, wacht dan tot je wat verder bent met het SCDiet en klachtenvrij bent. Hak de champignons dan wel hèèl fijn, dan geven ze de minste problemen, het doet niets aan de smaak af!

- Rauwe of gebakken uien zijn in het begin van het SCDiet nog niet toegestaan, maar je kan wel met mate uien gebruiken die je eerst zelf heel zachtjes in boter of olie glazig laat worden. Rauw en gebakken uien pas gebruiken als je een poosje klachtenvrij bent. Introduceer met mate, tot je zeker weet dat je het goed verdragen kan.

- Prei en koolsoorten, zoals rode- witte of savooienkool, zijn ook niet echt licht verteerbaar, probeer het voorzichtig en pas als je wat verder bent met het SCDiet.

- Koop noten het liefst ongeroosterd en van biologische kwaliteit, ongegast en zonder anti-schimmelmiddelen en conserveringsmiddelen. Kant en klaar geroosterd bevat vaak SCD-illegale toevoegingen en anti-klonteermiddelen.
Het zelf roosteren van rauwe noten is vrij simpel:
Leg voor extra geur en smaak fijngehakte of hele noten in een enkele laag in en koekenpan of ovenbakplaat. Rooster de noten 5 à 10 minuten op 170 graden Celsius tot ze goedbruin zien. Schep de noten 1 à 2 maal om totdat ze licht geroosterd zijn. Haal de noten uit de oven of uit de koekenpan en laat ze afkoelen. De noten zullen tijdens het afkoelen nog wat bruiner kleuren.

- Augurken/uitjes kan je ook in een biologische winkel kopen of in de grotere supermarkten, die bevatten dan geen suiker, maar worden met honing gezoet. Je kan natuurlijk ook zure augurken/uitjes  gebruiken.

- De zoetstoffen die je kunt gebruiken voor vervanging van honing als je dat wilt, zijn Hermesetas die vaak bij de drogist verkrijgbaar is of Stevia-poeder, die beiden ook verkrijgbaar zijn in de SCDiet-webwinkel.

-Biologische Honing,  zónder toevoegingen dus, is verkrijgbaar bij de biologische winkels of via imkers, maar ook via de SCDiet-webwinkel.

- SCD-pindakaas, kan je natuurlijk zelf malen van verse pinda’s, die kan je eerst roosteren en dan malen. Maar biologische winkels verkopen ook pindakaas zonder toevoegingen. (bijv. van merk Jori)

- Je kan gebruik maken van zelfgemaakte jams, zonder suiker e.d., maar de fruitpreads zijn vaak ook in biologische winkels te koop en in sommige supermarkten, let wel op dat er geen toevoegingen in zitten. Het moet 100% fruit zijn. Diverse fruitspreads zijn ook verkrijgbaar via de SCDiet-webwinkel. Lekker op amandelbrood of voor ijsgerechten of door of op muffins.

- Zuiveringszout (backing soda) kan je gebruiken voor bakgerechten wat luchtiger te krijgen, het moet pas op het allerlaatst toegevoegd worden anders is de werking al over voordat het gerecht de oven ingaat. Zuiveringszout is verkrijgbaar bij diverse drogisterijen en bij de SCDiet-webwinkel.

- Vanille Bourbonpoeder is niet hetzelfde als vanillesuiker, die is niet toegestaan. Vanille Bourbon is zwart goed geurende poeder, vaak van biologische kwaliteit en verkrijgbaar bij biologische winkels en de SCDiet-webwinkel.

- Cacao is SCD-illegaal. Maar omdat er toch ook gezonde eigenschappen aan cacao toegeschreven kunnen worden en omdat mensen het waarschijnlijk toch wel zullen proberen, het is tenslotte toch voor velen erg verleidelijk, zou je als je al een hele tijd klachtenvrij bent eens een chocoladerecept kunnen proberen.
Het is voor iedereen heel verschillend of men er tegen kan of niet, wees daar eerlijk in tegenover jezelf, anders heb je weer kans op terugslag en dat is het niet waard.
Als je dus cacao gaat proberen, probeer het dan met mate en blijf het ook slechts met mate gebruiken!
Als je cacao-poeder gebruikt, net als dat je chocolade probeert, kies dan tenminste voor een biologische kwaliteit, zodat je zeker weet dat er geen illegale toevoegingen inzitten, zoals chemische suikers en melk. Cacao-bonen van biologische kwaliteit zijn niet gegasd of behandeld met antischimmelmiddelen en ander glansstoffen e.d.
Als je chocolade zelf wilt gebruiken, kies dan minimaal 85% cacao-bestanddelen, des te minder onnodige andere stoffen zullen er in zitten.
Beiden zijn verkrijgbaar bij een goede biologische winkel of via de SCDiet-webwinkel.

- Als je mosterd gebruikt, kijk dan goed dat er geen SCD-illegale toevoegingen in zitten.groningermosterd is goed, maar je kunt ook mosterd bij de natuurvoedingswinkels kopen.  Mosterdpoeder kan je gebruiken voor door sausjes e.d. Mosterd zelf kan je kiezen in twee soorten, de grove en de fijne variant. Je kan beiden een smaaktoevoeging geven door er bijvoorbeeld wat citroensap aan toe te voegen of olijven klein snijden en die erdoor doen.
Het gebruik van mosterd tesamen met eiwitten zorgt voor een gemakkelijkere vertering.
Bij voorkeur mosterd en mosterdpoeder gebruiken van biologische kwaliteit, wederom om de (vaak overbodige) toevoegingen in de normale mosterd en ook omdat je dan weet dat het mosterdzaad niet met bestrijdingsmiddelen is overgoten. Onder ALLERLEI staat ook een recept om zelf mosterd te maken.

- Je kan pure vruchtensappen gemakkelijk verkrijgen, maar let er wel op dat het puur sap is, zonder toevoegingen en smaakjes.
In het begin van het SCDiet kan je de vruchtensappen het beste eerst aanlengen met water (ongeveer half om half) zodat het je maag en darmen niet kan irriteren.
Begin niet te snel met puur sap. Je kan van de sappen ook lekkere gelatines maken, al dan niet met fruit en honing, of met yogurt en fruit en sap.


RECEPTEN:
Klik op één van de volgende
15 categorieën:

'BROOD' E.D.

 1. Lois Lang amandelbrood
 2. Zoet amandelbrood
 3. Kokosbroodjes
 4. Amandelbolletjes
 5. Bruin brood
 6. Walnotenbrood
 7. Pittenbrood
 8. Krentenbroodjes
 9. Zalig kerstbrood
10. Luchtig soufflébrood
11. Groentenbrood met noten
12. Championtosti
13. Chinese boterham
14. Lijnzaadcracker
15. Provençaalse crackers
16. Vruchtenbrood
17. Knoflookbroodjes
18. Uienbrood
19. Gember-appelbrood
20. Gegrild amandelbrood met
     abrikozenbeleg
21. Paasbrood
22. Bruine krentenmik
23. Pecannotenbrood
24. Focaccia

BELEG

  1. Abrikozenjam
  2. Kruiden-roomkaas
  3. Avocadobeleg
  4. Appel-kaas-walnotenpasta
  5. Champignon-amandelpaté
  6. Sandwichspread
  7. Zalmspread
  8. Kaasspread
  9. Broccoli-
      pijnboompittenspread
10. Selderijspread
11. Paprika-bleekselderijspread
12. Avocado-bananenspread
13. Bananenjam
14. Tomaten'pesto'spread
15. Provencaalse paté
16. Leverpastei
17. Bavianenbeleg
18. Pompoenjam
19. Amandelspijsplakjes

DRANK

 1. Yogidrink
 2. Komkommershake
 3. Aardbeienshake
 4. Druivenshake
 5. Abrikozen-vanilleshake
 6. Paulina's smoothie
 7. Exotische ananassmoothie
 8. Kiwismoothie
 9. Bananensmoothie met  
     honing en citroen
10. Perziksmoothie met
     grapefruitsap
11. Rode bietencocktail
12. Yoghurt-wortelsap
      met noten
13. Bruisende vanillehoning-
     cocktail
14. Carribean Cocktail
15. Kokos-mangosmoothie
16. Romige noten-fruitshake
17. Pinacolada
18. Amandelmelk
19. Kokosmelk
20. Hoestdrankjes
21. Vetrijke bosvruchtenshake

KIPGERECHTEN

 1. Ovenkip met broccoli
 2. Paprika en kip in oosterse
     honingsaus
 3. Gebakken kipstukjessalade
 4. Kip in kaassaus
 5. Kipfilet met kokoskorstje
     en banaan
 6. Kipfilet met ananas-
     kokossaus
 7. Kipreepjes met
     sesamkorstje
 8. Kip met amandelen
     en pruimen
 9. Kipspiesjes met dadels
     en vijgen
10. Gevulde kipfilet
11. Kip met groentenpotpourri
12. Gekruide kip met honing
13. Citroengras-kipspiesjes
14. Gegrilde kipfilet met bascilicun-roomsaus
 
 

GROENTENGERECHTEN

 1. Roerbakken andijvie
     met knoflook en room
 2. Roerbakken witlof
     met champignons
 3. Getsoomde broccoli
     met amandelen
 4. Witlofschotel
 5. Roerbakschotel
 6. Preisoufflé met brie
 7. Prei met basilicum-
     yoghurtsaus
 8. Bloemkoolschotel
 9. Hollandse pot
10. Spinazie-kaasomelet
11. Groentenlasagne
12. Gesmoorde courgettes
13. Aubergineschotel
14. Aubergine'-tosti' met kaas
15. Aubergine stoofpotje
     met bleekselderij
16. Auberginepuree
     met koriander
17. Aubergine met yoghurt
18. Eenpansgerecht
19. Gestoomde andijvie
      met appel en pindasaus
20. Griekse bloemkool
21. Venkelschotel
22. Sla met gebakken
      champignons in
      banaansaus
23. Loempia
24. Boerenkoolstampot
25. Pompoenpuree
26. Wokgroenten met
     studentenhaver
27. Roerbakken haricot verts
28. Zoet groentengrecht
29. Bietencarpaccio met
      geitenkaas
30. Rösti van knolselderij
31. Ratatouille
32. Pompoengerecht
33. Rooie hap
34. Bloemkool met kaas-
      spinazie
35. Boerenkool-ananasstoofpot
36. Zuurkoolschotel met banaan
      en kaas
37. Venkel met broccoli
      en noten
38. Paksoischotel
39. Witlof ham/kaas
40. Bloemkool-broccoliterrine
41. Witte bonen met paprika,
      courgette en ham
42. Gevulde courgette
43. Winterwortel met
      sinaasappelsap
44. Wortelpuree
45. Courgettepuddinkjes met
      tomatensaus
46. Limabonensalade
47. Stoofschotel
     van limabonen
48. Aubergines gevuld
     met uiengehakt
49. Bploemkool met
     mosterd/kaassaus
50. Witlof met eiersaus
51. Witte bonen in kerriesaus
52. Gevulde paprika
      met roerei

KOEK/GEBAK

 1. Basisrecept muffins
 2. Muffinvariaties
 3. Notenplaatkoek
 4. Cake
 5. Boterkoek
 6. Hartige kaaskoekjes
 7. Gevulde speculaas
 8. Kokosmakronen
 9. Amandelcake met rozijntjes
10. Koekjes
11. Appel-kaneel-kokoskoekjes
12. Dadel-amandelkoekjes
13. Vruchtentaart
14. Appelcake
15. Gegratineerde fruittaaart
16. Kwarktaart (introductie)
17. Yoghurttaart
18. Warme appelbol
19. Appelflap
20. Amandelmakronen
21. Pindakoekjes
22. Bananen-kaastaart
23. Fruittaart
24. Koffie-amandeltaart 
25. Abrikozentaart
26. Worteltjeskoek met honing
27. Eierkoek
28. Wafels
29. Noten-kokoskoekjes
30. Zoet appel-notenbolletjes
31. Gevulde kokoskoeken
32. Taartbodem
      zonder te bakken
33. 'The four roses pie'
34. Chocoladekoekjes
     (voor gevorderden)
35. Appelmoestaart
36. Sinterklaasjes
37. Kokos-abrikozengebakjes
38. Taarta banana
39. Kersvers gebak
 

PANNENKOEKEN

 1. Pannenkoek
 2. Lijnzaadpannenkoekjes
 3. Bananenpannenkoek
 4. Pannenkoek met kip
     en noten
 5. Krokante pannenkoeken
     met abrikozen
 6. Tomaten-
     pannenkoekentaart
 7. Spinazie-
     pannenkoekentaart
 8. Zoete pannen-
     koekentaart
 9. Honingpannenkoekjes met
     schuimige chocoladesaus

SOEP

 1. Kippensoep
 2. Groentensoep
 3. Tomatensoep
 4. Spinaziesoep
 5. Vissoep
 6. Pindasoep
 7. Gazpacho
 8. Pompoensoep met mango
 9. Pittige pompoensoep
10.Venkelbouillon
11.Erwtnesoep
12.Tomaten/paprikasoep
 

VISGERECHTEN

 1. Visschotel
 2. Gestoofde vis met spinazie
 3. Zalm met spinazie
 4. Avocado-zalmsalade
 5. Sardientjessalade
 6. Vispannenkoekjes
 7. Viscakes
 8. Vispastei
 9. Tonijntaartje
10. Zalm met honing-dillesaus
     en honingtoast
11. Haringsalade
     met honingroom
12. St. Jacobsschelpen
     op avocadomoes
13. Mosselgerecht
14. Zalm met romige saus
15. Zalm/courgettetaartje
     met rucola
 
 

SALADES

 1. Verrassende salade
 2. Waldorfsalade
 3. Exotische salade
 4. Komkommersalade
 5. Tzatziki
 6. Banaan-kaassalade
 7. Komkommersalade met
     avocado en tomaat
 8. Salade met ei en notenolie
 9. Eiersalade
10. Gemarineerde kom-
     kommerlinnten
11. Kaassalade
12. Avocado-kaassalade
13. Abrikozen-banaansalade
     met nootjes
14. Avocado met passievrucht-
      vinaigrette
15. Appelsalade met brie
16. Bleekselderijsalade
      met vijgen
17. Tomatensalade met
      honingdressing
18. Avocadosalade met
     geitenkaas en honing
19. Bietensalade
20. Warme wortelsalade
21. Ananassalade
22. Witlofsalade
23. Koolsalade
24. Lunchsalade
25. Gemengde salade
     met geitenkaas
26. Avocadosalade
     met appel en kaas
 
 

ANDERE LEKKERNIJ/SNACKS

 1. Pepernoten
 2. Dadelspijs
 3. Amandelspijs
 4. Appelchips
 5. Bananenchips
 6. Knolselderijchips
 7. Ijsbonbons
 8. Oliebolletjes
 9. Pruimensnack
10. Kaasbolletjes met krenten
     en amandelen
11. Gevulde vijgen
12. Gevulde hapjes
13. Pinda-chocobrokken/
     Vanille-notenbrokken
14. Kaaschips
15. Pompoenchips
16. Verrassend borrelhapje
17. Gevulde dadels
18. Snack van pompoenzaad
19. Chocoladeletter
20. Appelbeignets
21. Dadels gevuld met spijs

EIERGERECHTEN

 1. Vruchtenomelet
 2. Appelomelet
 3. Banaanomelet
 4. Boerenomelet
 5. Chinese omelet
 6. Schuimomelet met bessen
 7. Spiegelei met radijs
     en taugé
 8. Provençaalse amandelroerei
 9. Omelet met courgette
     en champignons
10. Banaan-gehaktomelet
11. Kruidnagelkaas-broccoli-
     omelet
12. Roerbakgroenten met ei
13. Amandel-kaasomelet
14. Gevulde eieren met
      amandelen
15. Pompoenomelet
16. Ananasometet
17. Pittige omelet

DESSERTS

  1. SCD yoghurt (lactose vrij)
  2. SCD room/créme fraiche
  3. Appelyoghurt
  4. Banaan met honing-
      yoghurtsaus
  5. Citroenvla met kiwi
  6. Kokosolie-ijs
  7. Avocado-ijs
  8. Avocado-met-walnotenijs
  9. Meloensorbet
10. Gebakken honingbananen
11. Gebakken appel met
      honingijs
12. Fruitsalade met
     honingpraliné
13. Honingparfait
14. Limoen yoghurtijs
15. Zwarte bessen yoghurtijs
16. Vanille yoghurtijs
17. Notenyoghurt
18. Ananassorbet
19. Yoghurtcustard
20. Warm sinaasappel-
      worteldessert
21. Exotisch dessert
22. Gepofte appel
23. Gebakken appels met
      bananencreme
24. Mango-ijs
25. Kaneelyoghurt
26. Room/yoghurttoetje
27. Pompoenpudding
28. Banaan met kokos
      uit de oven
 

VLEESGERECHTEN

 1. Gehaktballetjes met saus
 2. Toverballen
 3. Bitterballen
 4. Gehaktballetjes met kokos
 5. Gehaktovenschotel
     met kerrie
 6. Moussaka
 7. Goulash
 8. Ovenschotel van gevulde
     varkenshaas
 9. Lamsnek met verse
     gemberwortel
 

ALLERLEI

 1. Kaasfondue
 2. SCD mayonaise
 3. SCD mosterd
 4. Dipsaus
 5. SCD ketchup
 6. Pizza
 7. Notato's
 8. Notengehakt
 9. Groentengehakt
10. Championburger
11. Loempia'tje
12. Gevulde avocado
13. Kaassoufflé uit de römertopf
14. Mini quiches
15. Perenquiche
16. Tomatensaus
17. Mosterdsaus
18. Frikadellen
19. Vanille-yoghurtsaus
20. SCD boter
21. Pesto
22. Amandeltoastjes
23. Hartige taart
24. Kruidige amandelmayonaise
25. Pinda-kokossaus
26. Romige yoghurt-
     knoflooksaus
27. Frittata
28. Mangochutney
29. Limapuree
30. Pindasaus
31. Zoet/zuresaus
32. Chinese fondue
33. Vissausje
34. Patat speciaal
35. Pompoensaus
36. Aardappelpuree-alternatief
37. SCD Lasagna
38. Abrikozensaus
39. Appelsaus
40. Uiensaus
41. Dadelsaus
42. Notenboter
43. Gebakken kaas